Το προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

paok
Κατηγορία: Κ.Α.Ε. ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Basketball Champions League και όπως προέκυψε στη σημερινή κλήρωση, θα βρίσκεται στον 2ο όμιλο της διοργάνωσης, μαζί με τις Umana Reyner Venezia, Iberostar Tenerife, Hapoel Holon, Telekom Baskets Bonn, BK Opava, αλλά και δύο ομάδες που θα προκύψουν από τα προκριματικά.
Λίγες ώρες μετά την κλήρωση, το www.paokbc.gr σας παρουσιάζει το προφίλ των αντιπάλων του ΠΑΟΚ…
 
Umana Reyner Venezia
Τι έκανε πέρυσι: Έφτασε στα ημιτελικά της LegaBasket, όπου αποκλείστηκε από τον Trento με 3-1 και στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας. Στο Basketball Champions League, αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων και συνέχισε στο FIBA Europe Cup, το οποίο και κατέκτησε.
Ιστορία: Ο σύλλογος της Venezia ιδρύθηκε το 1872, ενώ το τμήμα μπάσκετ ξεκίνησε να λειτουργεί το 1925. Έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Ιταλίας (1942,1943, 2017), ενώ πέρυσι κατέκτησε τον παρθενικό της ευρωπαϊκό τίτλο (FIBA Europe Cup).
Πόλη: Η Βενετία είναι μια πόλη της Βορειοανατολικής Ιταλίας, η οποία είναι χτισμένη σε μια ομάδα 117 μικρών νησιών που χωρίζονται με κανάλια και ενώνονται με γέφυρες. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 260.000 κατοίκους, ενώ είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Γήπεδο: Η Venezia δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο “Palasport Giuseppe Taliercio”, το οποίο χτίστηκε το 1978, ανακαινίστηκε το 2012 και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 3.500 φιλάθλους.
Προπονητής: Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2016 ο Walter De Raffaele. O 50χρονος Ιταλός ήταν στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας από το 2011.
Το ρόστερ: Ο Μάικ Μπράμος είναι ο παλαιότερος παίκτης του ρόστερ της ομάδας, καθώς βρίσκεται στην Umana Reyner Venezia από το 2015, ενώ πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2020. Από την περσινή ομάδα παρέμειναν οι Αμερικανοί Austin Daye (1988, 2.11), Mithell Watt (1989, 2.08) και Marquez Haynes (1986, 1.91), ενώ αποκτήθηκε ο Deron Washington (1985, 2.01), ο οποίος έπαιζε πέρυσι στην Torino.
ΠΑΟΚ και Venezia: Ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει συνολικά 12 ομάδες από την Ιταλία, αλλά μέσα σε αυτές δεν είναι η Venezia.
 
 
Iberostar Tenerife
Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην 8η θέση της κανονικής περιόδου στην ACB, και αποκλείστηκε από την Real Madrid  στον πρώτο γύρο των playoffs με 2-0, ενώ στο Κύπελλο Ισπανίας έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Στην Ευρώπη, αποκλείστηκε από την UCAM Murcia στο πρώτο γύρο των playoffs του Basketball Champions League.
Ιστορία: Η CB Canarias ιδρύθηκε το 1939, ενώ το 1994 συγχωνεύτηκε με άλλες ομάδες των Κανάριων Νησιών για να δημιουργηθεί η Tenerife Canarias. Οι άνθρωποι που διαφώνησαν με αυτή την κίνηση, δημιούργησαν τη CB 1939 Canarias, η οποία κληρονόμησε τα χρώματα και το σήμα του συλλόγου. Η ομάδα αγωνίζεται από τη σεζόν 2012-2013 στη Liga ACΒ και οι μοναδικοί τίτλοι της ιστορίας της είναι η κατάκτηση του Basketball Champions League (2017) και του Διηπειρωτικού Κυπέλλου (2017).
Πόλη: Η Τενερίφη είναι το μεγαλύτερο από τα επτά Κανάρια Νησιά και απέχει μόλις 300 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Ο πληθυσμός της αγγίζει τις 890.000.
Γήπεδο: Η Iberostar Tenerife δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο “Santiago Martin”, το οποίο κατασκευάστηκε το 1999 και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 5100 φιλάθλους. Ήταν η έδρα του πρώτου final four του Basketball Champions League (2017).
Προπονητής: Η περσινή χρονιά ολοκληρώθηκε με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο, ο οποίος όμως θα συνεχίσει στο ΝΒΑ ως μέλος του προπονητικού επιτελείου των Utah Jazz. Στη θέση του επέστρεψε ο Τxus Vidorreta, προπονητής των Ισπανών τη διετία 2015-2017, ο οποίος ήταν πέρυσι στη Valencia.
Το ρόστερ: Δεν έχουν γίνει αρκετές κινήσεις μέχρι στιγμής. Ο Mateusz Ponitka πήγε στην Lokomotiv Kuban, ο Mike Tobey στην Valencia, ενώ συμβόλαιο έχουν οι Tim Abromaitis (1989, 2.03) και Javier Beiran (1987, 2.00).
ΠΑΟΚ και Tenerife: Είναι η 3η συνεχόμενη σεζόν που θα τεθούν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, καθώς έπαιξαν στη φάση των 16 της σεζόν 2016-2017 και στη φάση των ομίλων της περσινής διοργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ μετράει μία νίκη και οι Ισπανοί τρεις.
 
Telekom Basket Bonn
Τι έκανε πέρυσι: Τερμάτισε στην 5η θέση του γερμανικού πρωταθλήματος, καθώς αποκλείστηκε στα προημιτελικά των playoffs με 3-0 από την Brose Bamberg. Συμμετείχε στο περσινό Basketball Champions League και αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.
Ιστορία: Η Telekom Basket Bonn ιδρύθηκε το 1992 και έχει φτάσει πέντε φορές στους τελικούς του γερμανικού πρωταθλήματος, χωρίς πάντως να καταφέρει  να κατακτήσει κάποια φορά τον τίτλο.                         
Πόλη: Η Βόννη είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Ρήνου και απέχει 30 χιλιόμετρα από την Κολωνία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 315.000 κατοίκους.         
Γήπεδο: Η Telkom Basket Bonn δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στην Telekom Dome, η οποία χτίστηκε το 2008, κόστισε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 6.000 φιλάθλους.
Προπονητής: Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται από το 2016 ο Predrag Krunic. Ο Βόσνιος είχε τα ηνία της Bonn από το 2001 ως το 2005, ενώ στη συνέχεια πέρασε από ομάδες όπως η Oldenburg και η Bayreuth.
Το ρόστερ: Όπως είναι λογικό, το ρόστερ της γερμανικής ομάδας δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο. Παρέμεινε ο Αμερικανός με γερμανικό διαβατήριο TJ DiLeo (1990, 1.90), ενώ αποκτήθηκε  Charles Jackson (1993, 2.08) που έπαιζε πέρυσι στην Τουρκία και ο Μαυροβούνιος Bojan Subotic (1990, 2.03).
ΠΑΟΚ και Bonn: Οι δύο ομάδες δεν έχουν τεθεί ποτέ αντιμέτωπες.
 
Hapoel Holon
Τι έκανε πέρυσι: Έφτασε μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος του Ισραήλ, όπου ηττήθηκε από την Maccabi Tel Aviv, την οποία, όμως, νίκησε στον τελικό του Κυπέλλου. Αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων του Basketball Champions League με ρεκόρ 3-11.
Ιστορία: Η Hapoel Holon ιδρύθηκε το 1947 και ήταν μία από τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρώτο πρωτάθλημα του Ισραήλ που διοργανώθηκε το 1954. Κατέκτησε το μοναδικό της πρωτάθλημα το 2008, όταν νίκησε στον τελικό την Maccabi Tel Aviv σπάζοντας το σερί 14 συνεχόμενων τίτλων της.
Πόλη: Η Hapoel Holon εδρεύει στην πόλη Χολόν, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 190.000 κατοίκους.
Γήπεδο: Δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο υπερσύγχρονο Holon Toto Hall, το οποίο άνοιξε της πύλες του το 2015 και μπορεί να φιλοξενήσει 5.600 φιλάθλους.
Προπονητής: Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται από το 2015 ο 43χρονος Dan Shamir, ο οποίος στο παρελθόν έχει δουλέψει ως βοηθός σε ομάδες όπως Maccabi Tel Aviv και η CSKA Moscow.
Ρόστερ: Στην ομάδα παρέμειναν οι Guy Pnini (1983, 2.00) και Corey Walden (1992, 1.88), ενώ έχει αποκτηθεί ο Αμερικανός Khalif Wyatt (1991, 1.93) που έπαιζε πέρυσι στην Ironi Nes Ziona και κάποιοι γηγενείς παίκτες.
ΠΑΟΚ και Hapoel Holon: O ΠΑΟΚ έχει περισσότερα από 15 χρόνια να παίξει με ομάδα από το Ισραήλ, ενώ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ την Hapoel Holon.
 

BK Opava
Τι έκανε πέρυσι: Έφτασε στους τελικούς του πρωταθλήματος Τσεχίας όπου και ηττήθηκε από την μόνιμη πρωταθλήτρια Nymburk, ενώ αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Τσεχίας.
Ιστορία: Ιδρύθηκε το 1945 και γνώρισε μέρες δόξας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της νέας χιλιετίας, όταν και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (τελευταίο το 2003) και πέντε Κύπελλα (τελευταίο το 2003).
Πόλη: Η Οπάβα είναι μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Τσεχίας και βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της χώρας. Βρίσκεται 250 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα και κοντά στα σύνορα  με την Πολωνία, ενώ ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 57.000 κατοίκους.
Γήπεδο: Δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στην Hala Opava, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 3.000 φιλάθλους.
Ο προπονητής: Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται από το 2010 ο Petr Czudek, ο οποίος έχει διατελέσει και προπονητής στις μικρές εθνικές της Τσεχίας.
Ρόστερ: Στο περσινό της ρόστερ δεν υπήρχε κανένας Αμερικανός παίκτης, κάτι που αναμένεται να αλλάξει από την στιγμή που θα συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.
ΠΑΟΚ και BK Opava: Ο ΠΑΟΚ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ομάδα από την Τσεχία.
Ο όμιλος του ΠΑΟΚ θα συμπληρωθεί με δύο ομάδες που θα προκύψουν από τα προκριματικά. Η τουρκική Sakarya, η οποία τερμάτισε πέρυσι 8η, θα παίξει με μία εκ των Sigal Pristina (πρωταθλήτρια στο Κόσοβο), Donar Groningen (πρωταθλήτρια στην Ολλανδία), Fribourg Olympic (Κυπελλούχος Ελβετίας) και Avtodor Saratov (5ηστην VTB League).
Η γαλλική Nanterre (7η στη πεσινή PRO A), θα παίξει με μία εκ των Siauliai (5η στη Λιθουανία),Lukoil (πρωταθλήτρια Βουλγαρίας), Karhu (πρωταθλήτρια Φινλανδίας) και CSM Oradea (πρωταθλήτρια Ρουμανίας).