Νίκος Μιλτιάδης (M.A. Λογοθεραπείας): Τρόποι απασχόλησης των παιδιών στο σπίτι!

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά: Ιδέες για να περάσετε καλά στο σπίτι σας! Όταν τα παιδιά κλείνονται στο σπίτι, υπάρχουν φορές που τους πιάνει μια ακατάσχετη υπερκινητικότητα και εσείς δεν ξερετε τι να (τα)πρωτοκάνετε! Ας δούμε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, απασχολώντας τα δημιουργικά με αυτοσχέδια παιχνίδια στο σπίτι!

Δώστε υπευθυνότητες στα παιδιά σας μέσα στο σπίτι! Μέσα από έρευνες και εμπειρίες μας έχουμε παρατηρήσει πως τα παιδιά που έχουν υπευθυνότητες στο σπίτι μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, ανεξάρτητα και με υψηλή αυτοεκτίμηση!

Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο να κρατάτε τα παιδιά απασχολημένα για πολλή ώρα, υπάρχουν όμως λύσεις για να τα καταφέρετε, αρκεί να προμηθευτείτε με τα κατάλληλα.. υλικά. Πριν πάμε σε αυτές, να σας θυμίσουμε ότι υπάρχουν βιβλία, επιτραπέζια, παζλ και η πρόταση της ζωγραφικής... Θεωρούμε όμως ότι αυτά τα έχουν ήδη βαρεθεί, οπότε πάμε να δούμε μερικές πιο πρωτότυπες ιδέες.

Τι είναι η Δημιουργική Απασχόληση; Πρόκειται για δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να διασκεδάσουν και να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους ενώ παράλληλα θα εκπαιδευτούν και θα δώσουν πνοή στα ιδιαίτερα ταλέντα τους! Στο «εργαστηριάκι», οι λιλιπούτιοι φίλοι μας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων θα γεμίσουν την καθημερινότητα τους χαρά & δημιουργία!

Προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία:

Μαγειρέψτε!

Ζητήστε από τα παιδιά να βοηθήσουν με τα βασικά. Είναι μια ευκαιρία να τους μάθετε μερικά πράγματα για τη μαγειρική. Κέικ, μπισκότα, πίτσα, όλα αυτά αρέσουν στα παιδιά. Βρείτε λοιπόν συνταγές σε βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά της ηλικίας τους και αρχίστε να ασχολείστε μαζί τους με κοσκίνισμα, ζύμωμα, πλάσιμο.

Παίξτε θέατρο!

Βρείτε ένα θέμα που θα τους αρέσει, φτιάξτε ένα υποτυπώδες σκηνικό, μοιράστε ρόλους και ξεκινηστε την παράσταση.

Παίξτε τένις!

Ακίνδυνο τένις, με χάρτινα πιατάκια και μπαλόνια! Κολλήστε ένα ξυλάκι στο πιάτο και αφήστε να τα παίξουν τένις μέσα στο σαλόνι!

Φτιάξτε γέφυρες και ενισχύστε τη λεπτή κινητικότητα του μικρού σας!

Δώστε στο παιδί ένα σουρωτήρι για μακαρόνια και μερικά πολύχρωμα καθαριστικά πίπας, τα οποία χρησιμοποιούνται σε χειροτεχνίες ή λαστιχάκια ή καλαμάκια και αφήστε το παιδί να δημιουργήσει με αυτά πολύχρωμες γεφυρούλες στο σουρωτήρι!

Παίξτε παιχνίδια, παίξτε παντομίμα, οργανώστε κυνήγι θησαυρού ή κρύψτε τους κάτι και παίξτε κρύο-ζέστη. Οργανωθείτε σωστά και διασκεδάστε οικογενειακά!

Κάντε τους μαγικά!

Προμηθευτείτε με ταχυδακτουλιργικά κόλπα και απασχολείστε τα - θα μείνουν έκπληκτα να σας κοιτάζουν!

Και φυσικά, μπορείτε να χορέψετε και να τραγουδήσετε μέχρι να κουραστείτε ...όλοι!

Πρώτη σχολική και σχολική ηλικία:

Ζωγραφική / Καλλιτεχνικά!

Σου αρέσουν τα χρώματα; Το ξέρεις ότι μπορείς να ζωγραφίσεις για να δείξεις τι αισθάνεσαι; Η ζωγραφική είναι ένα μέσο έκφρασης του παιδιού, ένας τρόπος επικοινωνίας. Τι και αν το παιδί μας δεν ζωγραφίζει πράσινο το δέντρο αλλά κίτρινο; Η ζωγραφική, εκτός από το ότι είναι μία ευχάριστη επιλογή δημιουργικής απασχόλησης, είναι ένα μέσο για να μας δείξει το παιδί μας αυτό που θέλει, μόνο με ένα σχέδιο πάνω στο χαρτί. Με μια μπογιά μπορεί να φτιάξει τον δικό του φανταστικό κόσμο.

Μουσικοκινητική Αγωγή / Χορός!

Ήξερες ότι η μουσική βελτιώνει τη μνήμη & προωθεί τη δημιουργική σκέψη; Ο χορός βοηθά το παιδί να αποκτήσει αρμονία στις κινήσεις του, να ενδυναμώσει το μυϊκό του σύστημα, μαθαίνει να συντονίζει αποτελεσματικά τα μέλη του σώματός του, ενώ ταυτόχρονα κοινωνικοποιείται και μαθαίνει να εργάζεται ομαδικά. Η δημιουργική αυτή απασχόληση διδάσκει στο παιδί το ρυθμό, το βοηθά να συνδυάσει τη σκέψη του με τις κινήσεις του σώματός του, να ενεργοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του και να περπατά πιο σταθερά.

Αφήγηση Παραμυθιού Ιστορίες από την γωνία του βιβλίου!

Κάνε βουτιά στις σελίδες ενός παραμυθιού! Τα παραμύθια είναι πάντα η αγαπημένη ενασχόληση των παιδιών. Τα μικρά σας θα απολαύσουν την αφήγηση ιστοριών με τους αγαπημένους τους ήρωες. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη αυτής της δραστηριότητας είναι ότι το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με «φανταστικές» καταστάσεις και δυσκολίες, εξελίσσεται και ωριμάζει συναισθηματικά. Το λεξιλόγιο του παιδιού επίσης αναπτύσσεται σημαντικά με την αφήγηση παραμυθιού, ενώ οι μικροί μας ήρωες καλούνται να συνεισφέρουν με ιδέες, προτάσεις & λύσεις στα παραμύθια, να προτείνουν το δικό τους τέλος και να ανατρέψουν την ιστορία. Έτσι, αναπτύσσουν τη φαντασία, την δημιουργικότητα και την έκφρασή τους.

Κηπουρική / Περιβαλλοντική Εκπαίδευση!

Γνωρίζεις ότι η κηπουρική βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες & την συγκέντρωση ενώ διδάσκει την υπομονή; Οι μικροί κηπουροί θα έρθουν πιο κοντά στη φύση , θα μάθουν να σέβονται το περιβάλλον, να γίνουν υπεύθυνοι για τα φυτά τους από την φύτευση ως την άνθηση τους. Οι δραστηριότητες της κηπουρικής βελτιώνουν τις κινητικές δεξιότητες (σκαλίζουν, μεταφέρουν, σπρώχνουν, κόβουν, ποτίζουν) το γνωστικό επίπεδο (μαθαίνουν πότε πρέπει να ποτίζουν τα φυτά, ποια φυτά ευδοκιμούν κάθε εποχή) ενισχύει την συγκέντρωση, την οπτική και ακουστική μνήμη (αναγνώριση και ανάκληση ονομάτων φυτών, λουλουδιών, εργαλείων, την γνώση εννοιών: μεγάλο-μικρό, ψηλό-κοντό, βαρύ-ελαφρύ, την λογική σκέψη: ταξινόμηση φυτών ανάλογα με το χρώμα, μέγεθος, σχήμα φύλλων).

Μαγειρική / Μαθήματα Διατροφής!

Θέλεις να γνωρίσουμε μαζί τις ιδιότητες των τροφών; Έλα να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις, υφές & να ετοιμάσουμε πεντανόστιμες υγιεινές λιχουδιές! Μικροί σεφ εν δράσει! Οι μικροί σεφ θα ωφεληθούν καθώς μέσα από την μαγειρική το παιδί ασκείται στις λεπτές κινήσεις, αποκτά δεξιότητα στους χειρισμούς με τα χέρια, εισάγεται σε απλές μαθηματικές έννοιες (ένα πακέτο αλεύρι), αποκτά αίσθηση του χρόνου (πόση ώρα πρέπει να αφήσουμε το φαγητό στον φούρνο;), ενώ όλες του οι αισθήσεις οξύνονται (όσφρηση, γεύση, ακοή). Οι μικροί σεφ με τη δημιουργική απασχόληση της μαγειρικής, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν μαγειρικά σκεύη ενώ βάζουν τα θεμέλια για σωστές διατροφικές συνήθειες.

Θεατρικό παιχνίδι!

Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι το θέατρο; Η ενασχόληση με το θεατρικό παιχνίδι αυξάνει την αυτοπεποίθηση σου! Εσύ ποιος ήρωας θέλεις να είσαι σήμερα; Το παιδί εξασκεί την φαντασία του, μιμείται ήχους, έρχεται σε γνωριμία με ονόματα και ιδιότητες ανθρώπων, ζώων, φυτών, αντικειμένων και μυείται στο συμβολικό παιχνίδι. Επιπλέον, μέσω της συγκεκριμένη δημιουργικής απασχόλησης διδάσκεται την ομαδικότητα και τη συνεργασία, πλουτίζει το λεξιλόγιό του και εκφράζει με λέξεις και κινήσεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Πηλός / Κατασκευές!

Η ενασχόληση με τον πηλό & τις κατασκευές βοηθά στη χαλάρωση, το ήξερες; Οι μικροί μας ήρωες θα μάθουν την τέχνη της κεραμικής. Κάθε κατασκευή και ένα ταξίδι… θα δώσουν διέξοδο στη φαντασία, τη δημιουργικότητα & το συναίσθημα! Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τον πηλό, να ανακαλύψουν τις δυνατότητές του και να δημιουργήσουν. Το τελικό αποτέλεσμα το βάφουν και το ψήνουν στον ειδικό φούρνο, έτοιμο για να το παραλάβουν λίγες ημέρες αργότερα.

Καλή σας διασκέδαση!

Μιλτιάδης Νικόλαος
Λογοθεραπευτής – Λογοπεδικός M.A.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972087813
Διεύθυνση: Εγνατία 86, Θεσσαλονίκη
Βρείτε μας στο Facebook  ΕΔΩ.

Ο κ. Μιλτιάδης Νικόλαος είναι μέλος του Α.Σ. ΠΑΟΚ ενώ ανήκει και στο σώμα μετόχων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter