​​​​​​​Ι. Δουρβανίδης: «Διατροφή στην καραντίνα»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που ζει κάθε οικογένεια στους δύσκολους καιρούς τους οποίους περνάμε, απευθύνθηκε στον κ. Ιορδάνη Δουρβανίδη, ο οποίος είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος, και τον οποίο κάλεσε να συνδράμει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του μέσω του acpaok.gr.

- Κύριε Δουρβανίδη, αφού σας ευχαριστήσουμε για την εθελοντική σας προσφορά, πείτε μας κάποια πράγματα για εσάς...

- «Είμαι απόφοιτος διαιτολόγος διατροφολόγος στο ΤΕΙ Σίνδου. Η πτυχιακή μου είχε θέμα την κυστική ίνωση. Συνεργάστηκα με το παιδιατρικό γαστρολογικό και παθολογικό τμήμα της της γενικής κλινικής του Παπαγεωργίου. Έχω αρθρογραφήσει σε αρκετά περιοδικά και έχω συμμετάσχει σαν εισηγητής σε διατροφολογικά συνεδρία. Διατηρώ αυτή τη στιγμή το δικό μου διαιτολογικό γραφείο στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς από το 2018 με την ονομασία NEWtrition».

- Σας ευχαριστούμε και πάλι, πάμε λοιπόν...
 

Ι. Δουρβανίδης: «Διατροφή στην καραντίνα»


Η πανδημία είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη με αρκετές δυσκολίες, που σχεδόν για τον περισσότερο κόσμο, έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία. Ψυχολογία και διατροφή έχουν σχέση αμφίδρομη. Στην περίοδο της καραντίνας, ενώ μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες που επηρεάζουν την διατροφή μας όπως ο ύπνος, η λήψη υγρών και η άσκηση, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές και ας δούμε αν μπορούμε να εφαρμόσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες κάτω από αυτές τις συνθήκες .

Η πεινά σε καιρούς καραντίνας κινείτε κάτω από συναισθηματικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, από ξαφνική πεινά , από αίσθημα ανικανοποίησης, ακόμα και αν είμαστε χορτάτοι, και από εμμονή σε συγκεκριμένη τροφή. Σκοπός είναι, λαμβάνοντας τις δυνατότητες του καθενός και χωρίς ακρότητες, να βάλουμε σε μια σειρά παράγοντες που θα βοηθήσουν στην πληρότητα των θρεπτικών στοιχείων αλλά και στην προσωπική μας ικανοποίηση. Έτσι αλλάζουμε μερικά πράγματα που θεωρώ εφικτά τον καιρό της καραντίνας.

Οργάνωσε το ψυγείο και τους χώρους αποθήκευσης: Όλα ξεκινούν από την σωστή οργάνωση. Αποθηκεύστε στα ντουλάπια σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και με μακρά ημερομηνία λήξης, όπως παξιμάδια κρίθινα, χαρουπιού, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Στο ψυγείο πρώτα απ’ όλα ξεκινάμε με την απομάκρυνση τροφών που έχουν λήξει. Έπειτα, οργανώστε το κάθε ράφι ξεχωριστά. Έτσι ξεκινώντας από το πάνω ράφι, βάλτε το φαγητό που περίσσεψε, τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα, όπως γιαούρτι, εδέσματα κλπ. Ενώ στα κάτω ράφια, μπορείτε να τοποθετήσετε τροφές όπως το κρέας, τα ψάρια, γιαούρτι και αυγά. Στα συρτάρια του ψυγείου, βάζουμε στο ένα φρέσκα φρούτα και στο άλλο τα λαχανικά . Προσοχή η πόρτα του ψυγείου είναι το πιο ζεστό μέρος, οπότε μη βάζετέ αυγά και γάλα.

Βγάλτε τον σεφ που κρύβεται μέσα σας: Η καραντίνα είναι μια καλή ευκαιρία, να δοκιμάσουμε τροφές και παρασκευές που δεν είχαμε χρόνο να τις δοκιμάσουμε πιο πριν. Ξεκινήστε με την παρασκευή ψωμιού. Δοκιμάστε να φτιάξετε ψωμί από καλαμποκάλευρο , αλεύρι Ζέας , πολύσπορο κ.α και επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά του και τον κορεσμό που προσφέρουν έναντι του λευκού ψωμιού.

Πειραματιστείτε με τις σαλάτες: Πολλές φορές η λέξη σαλάτα δημιουργεί αρνητικές σκέψεις στο μυαλό. Ένας πρακτικός τρόπος για να τις καταναλώσουμε είναι να τις δώσουμε λίγη γεύση. Έτσι πειραματιστείτε με ντρεσιγκ ,ξηρούς καρπούς , φρούτα , δημητριακά όπως το κινόα και το φαγόπυρο κ.α

Όταν τρώμε …… μιλάμε: Μια μέθοδος για να φτάσουμε στον κορεσμό, είναι να αφιερώσουμε χρόνο στο γεύμα μας. Για να το πέτυχουμε αυτό θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κάτσουμε πάνω από 20 λεπτά στο τραπέζι. Η ομιλία με άλλους είναι μια λύση. Αν τρώμε μονοί μας μπορούμε να ξεφυλλίσουμε ένα περιοδικό ή να σηκωθούμε να γεμίσουμε ένα ποτήρι νερό.

Γλυκό;.. Γιατί όχι;: Η κακή ψυχολογία αλλά και η έλλειψη ύπνου δημιουργεί την τάση για κατανάλωση γλυκού. Σκοπός είναι να επιλέξουμε το πιο υγιεινό. Μια πρότασή είναι να φτιάξουμε μια μίξη αποξηραμένων φρούτων με ξηρούς καρπούς και μαύρη σοκολάτα.<επίσης, δοκιμάστε να φτιάξετε μπάρα δημητριακών ή ένα παστέλι. Με αυτό τον τρόπο παίρνουμε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ ταυτόχρονα καλύπτουμε και το αίσθημα του γλυκού.

Νερό με ξυπνητήρι: Το νερό δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού. Όμως η κατανάλωση του πολλές φορές παραλείπετε είτε από την έλλειψη δίψας είτε γιατί ξεχάσαμε. Μια λύση είναι το ξυπνητήρι. Αν τώρα πάλι αποτελεί πρόβλημα στην κατανάλωση του τότε διαλέγουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή, δηλαδή στα 3 κυριά γεύματα πίνουμε ένα ποτήρι πριν και ένα κατά την διάρκεια των γευμάτων.

Τροφές για ευχαρίστηση και κορεσμό: Η διατροφή μπορεί πολλές φορές να μας φτιάξει την διάθεση αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει και κορεσμό, αρκεί να επιλέξουμε την κατάλληλη τροφή. Προσπαθούμε να βάλουμε τροφές αλλά και συνδυασμούς, που μας ανεβάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Έτσι επιλέγουμε τροφές όπως η μπανάνα , το ακτινίδιο, το δαμασκηνό, σε συνδυασμό πάντα με ξηρούς καρπούς . Επιλέγουμε ζωική πρωτεΐνη πάντα μαζί με υδατάνθρακες όπως ρύζι, πατάτα κ.α . Όταν νιώσετε έτοιμοι, αλλάξτε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους δηλαδή ανταλλάξτε το άσπρο αλεύρι με ολικής , το λευκό ρύζι με καστανό ή κινόα , τις πατάτες με γλυκοπατάτες. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζετε γεύσεις αλλά επωφελείστε με καλά θρεπτικά στοιχεία.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν … τρώνε: Ένας τρόπος για να καλύψουμε με θρεπτικά συστατικά του οργανισμού μας, να μειώσουμε την ποσότητα του φαγητού και να μειώσουμε τα τσιμπολογήματα, είναι να καταναλώνουμε μικρά συχνά γεύματα. Υπάρχει η παραδοχή των 5 γευμάτων. Αυτό δεν μπορεί πολλές φορές να εφαρμοστεί. Σε αυτήν την περίπτωση, αν νιώσετε πεινά, καταναλώστε ένα μικρό γεύμα ανα 2 ώρες ή αν παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, καταναλώστε ένα μικρό πριν το κυρίως γεύμα σας.

Μπορεί η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας να είναι ένας σύμμαχος για την πανδημία και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά στόχος μας είναι να προσαρμόζουμε τα πάντα γύρω από την εκάστοτε κατάσταση και όχι βάσει του ουτοπικού και γενικού πλαίσιού.

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter