Ν. Βυζαντιάδου: «Στόχοι και νέα χρονιά»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ, με τα κοινωνικά αντανακλαστικά που διαθέτει, προσφέρει και σήμερα ένα ακόμα άρθρο της διακεκριμένης ψυχοθεραπεύτριας, κ. Νέλης Βυζαντιάδου, η οποία στις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες περνάμε όλοι μας λόγω της πανδημίας, είναι στη διάθεση μας με χρηστικές συμβουλές και άρθρα.


Ν. Βυζαντιάδου: «Στόχοι και νέα χρονιά»


Δεν υπάρχει ωραιότερο ξεκίνημα για τη νέα χρονιά από το να βοηθήσετε το παιδί σας να θέσει καινούργιους στόχους ή να ανανεώσει τους παλιούς που δεν κατακτήθηκαν. Άλλωστε είναι κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε κι εμείς οι ενήλικες από καιρό σε καιρό και ιδίως στις αρχές κάθε χρονιάς οπότε είναι ευκαιρία να μοιραστείτε αυτή τη δραστηριότητα με το παιδί σας.

Αν αναρωτιέστε γιατί είναι σημαντικό να θέτει στόχους το παιδί σας, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω πως οι στόχοι μας βοηθούν να ξέρουμε προς τα πού κατευθύνονται οι προσπάθειες μας και δίνουν ένα ιδιαίτερο νόημα στη ζωή μας. Όσο πιο συγκεκριμένοι είναι οι στόχοι, τόσο πιο εύκολα σχεδιάζουμε το πλάνο για να τους κατακτήσουμε. Όσο πιο ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι, τόσο πιο σίγουρη είναι η επιτυχία μας. Αν μας ενδιαφέρει να δούμε το παιδί μας να θέτει και κυρίως να πετυχαίνει τους στόχους του, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτούς τους στόχους σε συνεργασία μαζί του και συζητώντας μαζί του την αξία τους. Δεν αρκεί να επιλέξουμε εμείς τους στόχους και να περιμένουμε από το παιδί να τους κάνει δικούς του. Θα πρέπει να επιλεχθούν και από το ίδιο ώστε να αξίζει να προσπαθήσει για αυτούς. Κι ας μην ξεχνάμε πως πίσω από κάθε συμπεριφορά υπάρχει ένα ισχυρό κίνητρο. Με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο το παιδί θα καταβάλλει προσπάθειες και θα αγωνιστεί.

Ποιοι μπορεί όμως να είναι οι συνηθέστεροι στόχοι για ένα παιδί;

* να είναι πιο συνεπές στις καθημερινές του υποχρεώσεις (π.χ. ώρα που ξυπνάει και κοιμάται, χρόνο που χρειάζεται για να ετοιμαστεί το πρωί για το σχολείο κλπ)

* να είναι πιο συνεργάσιμο μαζί σας (π.χ να μην αντιδρά όταν του ζητάτε να κάνει κάτι, να μην εκνευρίζεται όταν του βάζετε ένα όριο κλπ)

* να είναι πιο υπεύθυνο (να συγκεντρώνεται περισσότερο στο διάβασμά του, να ανταποκρίνεται με συνέπεια στα καθήκοντά του κλπ)

* να είναι πιο επιμελές (π.χ. να διαβάζει περισσότερο χωρίς να βαριέται, να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα μαθήματά του κλπ)

* να είναι πιο φιλικό με τους άλλους (π.χ. να μη μαλώνει τόσο συχνά με τα αδέλφια του, να μοιράζεται τα πράγματά του χωρίς να διαμαρτύρεται με το παραμικρό κλπ)

* να είναι πιο ειλικρινές (π.χ. να μην κρύβει κάτι για να αποφύγει τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αποκάλυψη της αλήθειας, να λέει αυτό που πραγματικά σκέφτεται ή αισθάνεται κλπ)

Σας προτείνω έναν παιχνιδιάρικο τρόπο για να δουλέψετε με το παιδί σας τους στόχους του. Ακολουθείστε λοιπόν τις παρακάτω οδηγίες και απολαύστε τη διαδικασία:

* ζητήστε από το παιδί σας να σκεφθεί ένα βραχυπρόθεσμο στόχο σχετικά με το σχολείο (π.χ. "θέλω να πάρω καλύτερο βαθμό στην ανάγνωση" ή "θέλω να διαβάζω περισσότερο")

* δώστου χρωματιστά χαρτιά, ψαλίδια, κόλλες και ζήτησε να φτιάξει ένα χάρτινο αεροπλάνο

* αφού φτιάξει το αεροπλάνο, πες του να γράψει στη μπροστινή και εξωτερική πλευρά του αεροπλάνου τον στόχο του έτσι ώστε να τον βλέπει διαρκώς

* στην πίσω και εσωτερική πλευρά του αεροπλάνου μπορεί να γράψει βήμα - βήμα τι πρέπει να κάνει ώστε να πετύχει τον στόχο του (π.χ. "να διαβάζω περισσότερο κάθε μέρα", "να ζητήσω τη βοήθεια της μαμάς")

* μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή, μπορεί να "πετάξει" ψηλά το αεροπλάνο του και να απολαύσετε μαζί αυτή τη διαφορετική πτήση

* προτείνετε του να τοποθετήσει το αεροπλάνο σε ένα σημείο του δωματίου του για να το βλέπει και να θυμάται τι πρέπει να κάνει

* μπορείτε μάλιστα να το παροτρύνετε να φτιάξει παραπάνω από ένα αεροπλάνα για τους διαφορετικούς στόχους του

Διάβασα κάποτε ένα απόφθεγμα του Λέων Τολστόι το οποίο μοιράζομαι μαζί σας. "Να έχεις έναν στόχο για όλη σου τη ζωή, έναν στόχο για ένα μέρος της ζωής σου και έναν στόχο για κάθε χρόνο. Έναν στόχο για κάθε μήνα, έναν στόχο για κάθε εβδομάδα, έναν στόχο για κάθε μέρα, έναν στόχο για κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Και να θυσιάζεις τον μικρότερο στόχο για τον μεγαλύτερο". Οι στόχοι μας, είτε είμαστε παιδιά είτε ενήλικες, είναι αυτοί που νοηματοδοτούν τη ζωή μας και δίνουν μια άλλη διάσταση σε κάθε μας προσπάθεια.

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter