Ν. Βυζαντιάδου: «Τι να κάνεις όταν το παιδί σου ντρέπεται;»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Πιστή στο ραντεβού της, όπως και κάθε Δευτέρα, η ψυχοθεραπεύτρια, κ. Νέλη Βυζαντιάδου, συνεχίζει να είναι κοντά στο acpaok.gr, μέσα από χρήσιμα άρθρα και έμπειρες συμβουλές. 

Ν. Βυζαντιάδου: «Τι να κάνεις όταν το παιδί σου ντρέπεται;»


Μήπως διαπιστώνεις ότι το παιδί σου αποφεύγει τα υπόλοιπα παιδιά και νιώθει άβολα όταν βρίσκεται μακριά από το σπίτι του και κυρίως από σένα; Μήπως παρατηρείς το άγχος και τη νευρικότητά του όταν συναντά άγνωστα παιδιά ή ακόμα και ενήλικες; Έχεις σκεφτεί αν το παιδί σου είναι ντροπαλό; Κι αν ναι, πόσο σε έχει απασχολήσει αυτή η σκέψη;

Υπάρχουν γονείς που βλέποντας τα παραπάνω βιάζονται να δικαιολογήσουν το παιδί τους λέγοντας πως είναι φυσιολογικό να κρύβεται όταν βλέπει έναν ξένο ή όταν αποφεύγει οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους. Είναι εν μέρει αλήθεια ότι ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να νιώθει πολύ πιο άνετα σε οικείο περιβάλλον και να δυσκολεύεται όταν βρίσκεται έξω από αυτό. Τι γίνεται όμως όταν το ίδιο παιδί εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο ακόμα και μέσα στο σπίτι του, εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρό και να νιώθει ασφαλές;

Ένα ντροπαλό παιδί αρνείται ή/και αποφεύγει συστηματικά τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε δράση εξ αιτίας της αμηχανίας που νιώθει όταν πρόκειται να εκτεθεί μπροστά σε άλλους και να αλληλεπιδράσει μαζί τους. Η συστολή είναι κάτι που δεν αποτελεί αναγκαστικά πρόβλημα εκτός κι αν αυτή παρατηρείται διαρκώς και αποτρέπει τη δημιουργία ικανοποιητικών διαπροσωπικών σχέσεων του παιδιού. Όσο πιο ντροπαλό είναι ένα παιδί, τόσο πιο φοβισμένο είναι με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται με ανασφάλεια και να να έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει λάθος. Όσο πιο συχνά κάνει λάθη, τόσο πιο πολύ μαζεύεται και αποθαρρύνεται με συνέπεια να δείχνει προς τα έξω πιο ντροπαλό.

Τι πρέπει όμως να κάνεις ως γονιός για να βοηθήσεις το παιδί σου; Πρώτα από όλα οφείλεις να αποδεχθείς το γεγονός ότι το παιδί μπορεί να ντρέπεται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι προβληματικό ή ότι θα μείνει πίσω σε σχέση με άλλα παιδιά. Είναι απαραίτητο να του εξηγήσεις πως έχει δικαίωμα να επιλέγει το ίδιο πόσο γρήγορα ή αργά θα αλληλεπιδράσει με άλλους και επιβάλλεται να μην το κάνεις να πιστέψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με το ίδιο. Σκέψου ότι η ντροπή του αποτελεί ένα ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό και όχι ένα ψυχικό μειονέκτημα.

Εν συνεχεία προσπάθησε να επαινείς όσο πιο συχνά γίνεται την ικανότητά του να παίζει μόνο του ή να κάνει οτιδήποτε επιλέγει ακόμα κι αν αυτό δεν αποτελεί ομαδική δραστηριότητα. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθει πως καμαρώνεις για αυτό καθώς μόνο έτσι θα πιστέψει στον εαυτό του και θα σταματήσει να νιώθει άσχημα για τη διαφορετικότητά του από τα υπόλοιπα παιδιά.

Σε καμία περίπτωση μην το τιμωρήσεις εάν δεις ότι δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που έχει στην επικοινωνία του με τους άλλους. Μια τιμωρία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ντροπή και αμηχανία που με τη σειρά τους θα πυροδοτήσουν εντονότερη απόσυρση και πάει λέγοντας. Να θυμάσαι ότι οποιαδήποτε εξωτερική πίεση θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα. Απέφυγε επίσης να το μειώσεις μπροστά στους άλλους γιατί και αυτό θα ενισχύσει περισσότερο τη συστολή του.

Γενικότερα να έχεις πάντα κατά νου ότι ένα ντροπαλό παιδί χρειάζεται ενίσχυση και ενδυνάμωση για να πιστέψει στον εαυτό του και να νιώσει έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για παιχνίδι και αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά. Όσο περισσότερο θα πιστεύει στις δυνάμεις του, τόσο συχνότερα θα δοκιμάζει κάτι καινούργιο. Όσο συχνότερα θα δοκιμάζει κάτι καινούργιο, τόσο πιο πολλά θα είναι αυτά που θα πετυχαίνει.

Όσο πιο πολλά θα είναι αυτά που θα πετυχαίνει, τόσο λιγότερο θα διστάζει και θα ντρέπεται. Και να θυμάσαι πως όσο μεγαλώνει το παιδί σου και έρχεται σε επαφή με άλλους, παιδιά και ενήλικες, τόσο περισσότερο θα εξοικειώνεται με αυτούς και θα επιδιώκει να βρίσκεται μαζί τους.

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter