​​​​​​​Ν. Βυζαντιάδου: «Ο θυμός δεν είναι μόνο ένας»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, η ψυχοθεραπεύτρια Ν. Βυζαντιάδου, συνεχίζει την κοινωνική της προσφορά μέσω του acpaok.gr. 
 

Ν. Βυζαντιάδου: «Ο θυμός δεν είναι μόνο ένας»


Την προηγούμενη Δευτέρα μιλήσαμε για το θυμό και για τους λόγους για τους οποίους μας είναι απαραίτητος. Σήμερα θα δούμε τους διαφορετικούς τύπους θυμού που υπάρχουν και που συνοψίζονται ως εξής:

Εστιασμένος θυμός

Πρόκειται για το θυμό που είναι επικεντρωμένος σε ένα συγκεκριμένο θέμα και συχνά σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή κατάσταση. Με άλλα λόγια εάν σε ρωτήσει κάποιος ‘γιατί είσαι θυμωμένος;’ ή ‘με ποιον / τι είσαι θυμωμένος;’ είσαι σε θέση να του δώσεις μία άμεση και ξεκάθαρη απάντηση.

Μη-εστιασμένος θυμός

Σε αντίθεση με τον εστιασμένο θυμό, που γνωρίζεις επακριβώς να προσδιορίσεις τα αίτια του θυμού σου, στο μη εστιασμένο θυμό γνωρίζεις ότι είσαι θυμωμένος αλλά αδυνατείς να περιγράψεις το λόγο για τον οποίο είσαι θυμωμένος. Νιώθεις να σε διακατέχει ένας διάχυτος θυμός, ο οποίος μπορεί να απευθύνεται προς όλους και κανέναν την ίδια στιγμή γι’ αυτό και είναι πολύ συνηθισμένη η απάντηση του τύπου ‘Μου φταίνε όλα και τίποτε’.

Συσσωρευμένος θυμός

Στην περίπτωση του συσσωρευμένου θυμού δεν εξωτερικεύεις το θυμό σου για καιρό και αυτός φαίνεται να μαζεύεται με τέτοιο τρόπο που λειτουργεί εις βάρος σου και αθροιστικά. Ο συσσωρευμένος θυμός μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ξαφνικό ξέσπασμα ή να σωματοποιηθεί και να εκφραστεί με ψυχοσωματική νόσο.

Καταπιεσμένος θυμός

Πρόκειται για τη συνειδητή επιλογή να μην αφήσεις το θυμό σου να βγει προς τα έξω και να εκφραστεί καθώς πιστεύεις ότι το κόστος μιας τέτοιας πράξης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι το να παραμείνεις θυμωμένος. Καταπιέζεις, λοιπόν, την ανάγκη του να εξωτερικεύσεις το θυμό σου και είτε προσποιείσαι ότι δεν είσαι θυμωμένος είτε αποφεύγεις την επαφή σου με αυτό ή αυτόν, που είσαι θυμωμένος.

Εξωτερικευμένος θυμός

Είναι ο θυμός, που έχει ήδη εκφραστεί και δεν παραμένει μέσα σου. Ο εξωτερικευμένος θυμός δεν είναι απαραίτητα ένας πλήρως επεξεργασμένος θυμός, που έχει τελειώσει αλλά το γεγονός ότι έχει εξωτερικευθεί είναι πολύ σημαντικό.

Μη-εξωτερικευμένος θυμός

Ο μη-εξωτερικευμένος θυμός, από την άλλη, είναι ο θυμός, που δεν εκφράζεται αλλά δεν είναι απαραίτητα καταπιεσμένος. Ο μη-εξωτερικευμένος θυμός μπορεί προοδευτικά να γίνει συσσωρευμένος ή καταπιεσμένος και να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες τόσο στον ψυχισμό σου όσο και στις σχέσεις σου με τους άλλους.

Μισοτελειωμένος θυμός

Πρόκειται για το θυμό, που έχει εκφραστεί με κάποιον τρόπο και μία συγκεκριμένη ένταση, αλλά υπάρχει και άλλη δουλειά γύρω από αυτόν. Είναι οι φορές που εξακολουθείς να έχεις την ανάγκη να εκτονώσεις περισσότερο το θυμό σου και να πεις κι άλλα παρά το γεγονός ότι μίλησες ήδη. Ο μισοτελειωμένος θυμός μπορεί να οδηγήσει σε έναν ανοιχτό λογαριασμό αν δεν κλείσει με τον κατάλληλο τρόπο.

Απωθημένος θυμός

Αν και αυτός ο τύπος θυμού φαίνεται να είναι ξεχασμένος ουσιαστικά εξακολουθεί να λειτουργεί με τρόπο που σε παιδεύει. Μπορεί να βγει στην επιφάνεια με ερεθίσματα, που θα σου δώσουν την αφορμή να το θυμηθείς ή μπορεί να παραμείνει για καιρό απωθημένος. Η διαφορά αυτού του θυμού από τον συσσωρευμένο είναι ότι ο απωθημένος δεν είναι συνειδητός ενώ ο συσσωρευμένος υπάρχει στο συνειδητό.

Ξέσπασμα (acting-out)

Τέλος το ξέσπασμα ή όπως αλλιώς λέγεται η εκδραμάτιση είναι η απώλεια ελέγχου και η απουσία οποιασδήποτε λογικής επεξεργασίας. Με άλλα λόγια λες ή κάνεις ο,τιδήποτε σου έρχεται στο μυαλό χωρίς να υπολογίζεις τις συνέπειες των λόγων και των έργων σου. Συνέπειες τόσο σε σένα όσο και στους άλλους. Ένα ξέσπασμα οδηγεί, πολλές φορές, σε ενοχές και γίνεται ένας φαύλος κύκλος.

Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα μάθετε πώς να βοηθάτε το παιδί σας όταν θυμώνει.

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter