Ν. Βυζαντιάδου: «Όταν ο γονιός αποδέχεται άνευ όρων το παιδί του»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και σήμερα, η Νέλη Βυζαντιάδου είναι εδώ! Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια, συνεχίζει μέσω του acpaok.gr την πολύτιμη εθελοντική κοινωνική προσφορά της.
 

Ν. Βυζαντιάδου: «Όταν ο γονιός αποδέχεται άνευ όρων το παιδί του»


Πολλοί γονείς θεωρούν πως το να επιβραβεύουν το παιδί τους είναι κάτι που θα του κάνει κακό και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το αποφεύγουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι για ένα παιδί κρίνεται απαραίτητο να εισπράττει θετικά σχόλια και να νιώθει πως αναγνωρίζεται η αξία του για να νιώσει με τη σειρά του σημαντικό και να μάθει να πιστεύει στον εαυτό του.

Τι σημαίνει αλήθεια να αποδέχεται κανείς το παιδί του; Η αποδοχή άνευ όρων είναι ένα σύνολο συμπεριφορών μέσω των οποίων στέλνουν οι γονείς στο παιδί το μήνυμα ότι είναι πολύτιμο και μόνο που υπάρχει χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι ή να προσπαθήσει για να αποσπάσει την αποδοχή τους. Με άλλα λόγια το αποδέχονται για αυτό που είναι και δεν απαιτούν την αλλαγή του για να μείνουν οι ίδιοι ευχαριστημένοι. Ακόμα κι αν υπάρχουν χαρακτηριστικά του που δεν τους αρέσουν, εκείνοι του δείχνουν σεβασμό, κατανοούν τις διαφορές του και υποστηρίζουν τις επιλογές του.

Πώς επηρεάζεται το παιδί από την αποδοχή άνευ όρων που εισπράττει από τους γονείς του; Αρχικά σχηματίζει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του και μαθαίνει να αγαπά αυτό που είναι χωρίς να πασχίζει να αποδείξει στους άλλους κάτι άλλο πέρα από το χαρακτήρα του. Όσο περισσότερο το σέβονται οι γονείς του, τόσο περισσότερο σέβεται το ίδιο τον εαυτό του. Όσο περισσότερο αναγνωρίζουν τις ανάγκες του, τόσο καλύτερα μαθαίνει να τις ικανοποιεί. Όσο περισσότερο το θαυμάζουν, τόσο περισσότερο θαυμάζει το ίδιο τον εαυτό του. Τότε και μόνο τότε αποκτά το παιδί υψηλή αυτοεκτίμηση και υψηλή αυτοπεποίθηση.

Για ποιους λόγους δεν αποδέχονται άνευ όρων οι γονείς τα παιδιά τους; Όταν το παιδί εμφανίζει μια συγκεκριμένη μορφή διαφορετικότητας συναντά τη δυσκολία των γονιών του να το αποδεχθούν με συνέπεια να μην αποδέχεται τον εαυτό του και να μπαίνει διστακτικά ή με ηττοπάθεια στα υπόλοιπα πλαίσια εκτός σπιτιού, όπως στο σχολείο, στον αθλητισμό, στις παρέες συνομηλίκων κλπ. Για παράδειγμα όταν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή με μαθησιακή δυσκολία αντιμετωπίζει πολλές πρακτικές και συναισθηματικές δυσκολίες τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και έξω από αυτήν.

Κάτι άλλο που παρατηρείται σε πολλές οικογένειες είναι να θεωρείται δεδομένη η καλή συμπεριφορά ενός παιδιού και να μην επιβραβεύεται σε αντίθεση με την αρνητική συμπεριφορά που δέχεται κριτική και σχολιάζεται από όλους. Όσο λιγότερο επιβραβεύεται μια θετική συμπεριφορά, τόσο περισσότερο εξασθενεί. Όσο περισσότερο τονίζεται μια αρνητική συμπεριφορά, τόσο περισσότερο ενισχύεται. Είναι επίσης συνηθισμένο να βλέπει κανείς τους γονείς να ασχολούνται κυρίως με το άτακτο παιδί και να παραμελούν το ήσυχο παιδί. Για αυτό δεν ανησυχούν ενώ για το άτακτο παιδί προβληματίζονται και κάνουν τα πάντα προκειμένου να το βοηθήσουν. Είναι όμως άδικο να πρωταγωνιστεί διαρκώς αυτό αφήνοντας το αδελφάκι του στο σκοτάδι.

Για να μπορέσουν οι γονείς να αποδεχθούν άνευ όρων το παιδί τους θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι μια καλή σχέση με τον εαυτό τους, να μην απειλούνται από τις διαφορές που βλέπουν και να είναι έτοιμοι να αποχωριστούν το ιδεώδες παιδί, δηλαδή το παιδί που φαντάστηκαν και θα ήθελαν να έχουν για να καλωσορίσουν το παιδί που έχουν και για το οποίο έχουν σίγουρα πολλούς λόγους να καμαρώνουν. Άλλωστε η προτροπή του παιδαγωγού και συγγραφέα παιδικών ιστοριών Janusz Korczak είναι χαρακτηριστική: "Μην περιμένετε ότι το παιδί σας θα ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες σας. Βοηθήστε το να γίνει αυτό που πραγματικά είναι, όχι αυτό που είστε εσείς".

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter