Ευχετήρια Ανακοίνωση-Πρόσκληση

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ
98 Χρόνια Αθλητικός Σύλλογος Πέρα

Ο ΠΑΟΚ, με αφορμή την επέτειο ιδρύσεως στις 10 Μαρτίου του ιστορικού ομογενειακού σωματείου του Πέραν, από το οποίο έλκει την καταγωγή του, εύχεται στο σωματείο της Πόλης να συνεχίσει τον καλό του αγώνα αποτελώντας σημείο αναφοράς και πυλώνα του ομογενειακού αθλητισμού.


Σε ένδειξη φιλίας και σεβασμού της μακρόχρονης ιστορίας του και προς τόνωση των συγγενικών μας δεσμών, καλούμε την ομάδα U14 του τμήματος μπάσκετ γυναικών του συλλόγου να έρθει στη Θεσσαλονίκη για φιλικό αγώνα με το αντίστοιχο τμήμα του ΠΑΟΚ, στο PAOK Sports Arena, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Επ' ευκαιρία της επετείου αυτής θα θέλαμε να κάνουμε μία σύντομη ιστορική εισαγωγή για την ανάδειξη των πολύ ισχυρών αδελφικών δεσμών των δύο συλλόγων.

Ο «Αθλητικός Σύλλογος Πέρα» αποτελεί την ιστορική συνέχεια των αθλητικών συλλόγων της συνοικίας του Πέραν, «Ερμή» και «Πέρα Κλουμπ», οι οποίοι άκμαζαν την περίοδο πριν από την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Η δημοτικότητα του συλλόγου ξεπέρασε γρήγορα τα όρια της κοινότητας, συγκεντρώνοντας τους καλύτερους Έλληνες αθλητές που παρέμειναν στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Το θρυλικό Πέρα Κλουμπ μετά τον διωγμό του από την Πόλη το 1922, βρέθηκε στην Γαλλία όπου πήρε μέρος σε μία σειρά αγώνων. Μετά την διάλυση του συλλόγου το 1923, οι παίκτες διασκορπίστηκαν παραμένωντας κυρίως στην Γαλλία, αρκετοί όμως γύρισαν πίσω στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό του Α.Σ Πέρα.

Στην αντίπερα όχθη οι πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες έχοντας ως κύριο προορισμό την Θεσσαλονίκη, ίδρυσαν την ίδια χρονιά, το 1923, την «Ένωση Κωνσταντινουπολιτών» μέσα από την οποία προήλθε ο ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ είχε ήδη ιδρυτικά στελέχη τους ποδοσφαιριστές Χρ. Καρυωτάκη, Κ. Ανδρεάδη (Κωτσαρά) και Χρ. Παντερμαλή οι οποίοι αγωνίζονταν στο Πέρα Κλουμπ καθώς και τους Φωτ. Σπανούδη και Α. Τσολακίδη που προέρχονταν από το Α.Σ. Πέρα. Έχοντας λοιπόν ήδη έναν κορμό πέντε παικτών προερχόμενο από το Πέραν, το Α.Σ. Πέρα ήταν για τον ΠΑΟΚ η μοναδική επιλογή για την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας.

Η βοήθεια από πλευράς Α.Σ. Πέρα ήταν πάντα άμεση, ανιδιοτελής και προπάντων ποιοτική. Πέντε ακόμα παίκτες μετακόμισαν από το Α.Σ. Πέρα στον ΠΑΟΚ: οι Β. Παζάρογλου, Καβούνης, Απ. Βλαστάρδης, Ραμόν Ετιέν και ο Ι. Μαλαξόπουλος, ο οποίος εκτός από ιδρυτικό μέλος του Πέρα Κλουμπ ήταν ο βασικός πυλώνας των επιτυχιών της ομάδας σε Τουρκία και Γαλλία.

Ο μεγάλος ΠΑΟΚ έχοντας ως ιστορική παρακαταθήκη την συγγενική του σχέση με το Α.Σ. Πέρα, κατάφερε γρήγορα να εδραιωθεί σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, λειτουργώντας παραλληλα ως θεματοφύλακας του Πολίτικου αθλητισμού.


ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ
ΟΜΙΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ