Σαν Σήμερα: Όταν η Ευρώπη υποκλίθηκε στον ΠΑΟΚ!

paok
Κατηγορία: Κ.Α.Ε. ΠΑΟΚ

Σαν σήμερα, το 1991, το μπασκετικό ανδρικό τμήμα του ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας την Σαραγόσα με 76-72.

Η πορεία του Δικεφάλου ξεκίνησε από την Φάση των «16», στην οποία τέθηκε αντιμέτωπος με την Αγγλική, Sunderland Saints, την οποία και απέκλεισε με δύο νίκες (89–96, 85–97).

Η προημιτελική φάση, η οποία διεξάγονταν υπό την μορφή ομίλου, βρήκε τον ΠΑΟΚ αντιμέτωπο με τις: Σαραγόσα, Χάποελ Γκαλίλ και Ερυθρό Αστέρα. Στα ημιτελικά προκρίνονταν οι δύο πρώτες ομάδες. Ο άλλος όμιλος αποτελούνταν από τις: Δυναμό Μόσχας, Πιτς Κολέτ, Μπολόνια και Οβαρένσε.

Με ρεκόρ τρεις νίκες και τρεις ήττες, ο ΠΑΟΚ πήρε την δεύτερη θέση κερδίζοντας στην ισοβαθμία την Χάποελ Γκαλίλ την οποία νίκησε στο πρώτο παιχνίδι με 107-77 ενώ στο δεύτερο ηττήθηκε με 92-90. Στην κορυφή του ομίλου βρέθηκε η Σαραγόσα, ενώ στον άλλον όμιλο η Δυναμό Μόσχας πήρε την πρωτιά και η Πιτς Κολέτ την δεύτερη θέση.

Έτσι, η ισχυρή ομάδα της τότε Σοβιετικής Ένωσης βρέθηκε στον δρόμο του ΠΑΟΚ στην ημιτελική φάση, με την πρόκριση να κρίνεται στην διαφορά πόντων των δύο παιχνιδιών, ένα σε κάθε χώρα.

Στην Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ, παραδίδοντας ένα πραγματικό μάθημα μπάσκετ, κατατρόπωσε την Δυναμό Μόσχας με 95-82 κάνοντας τεράστιο βήμα πρόκρισης για την συμμετοχή του στον τελικό. Στον άλλο ημιτελικό, η Σαραγόσα νίκησε με 95-105 την Πιτς Κολέτ, και έκανε με την σειρά της το πρώτο βήμα πρόκρισης.

Στον επαναληπτικό ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Σε ένα παιχνίδι το οποίο «έσπασαν καρδιές», ο Δικέφαλος γνώρισε «γλυκιά» ήττα με 75-63, και με συνολικό σκορ των δύο αγώνων 158-157 πήρε την τεράστια πρόκριση στον τελικό. Στον άλλον ημιτελικό, η Σαραγόσα «ζευγάρωσε» τις νίκες της με 90-79.

Σε μία γιορτινή μέρα για το ελληνικό μπάσκετ, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Γενεύη στις 26 Μαρτίου την Σαραγόσα, για τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1990-1991.


Μέσα σε μία απίστευτη «ασπρόμαυρη» ατμόσφαιρα, οι περίπου 6500 φίλοι του ΠΑΟΚ μετέτρεψαν τη Γενεύη σε Θεσσαλονίκη.

Στο αγωνιστικό κομμάτι οι Ισπανοί στο πρώτο μέρος έλεγχαν το παιχνίδι, με τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει στα αποδυτήρια υπολειπόμενος στο σκορ με 31-36. «Πονοκέφαλος» για τον Ντράγκαν Σάκοτα το τεράστιο πρόβλημα με τα φάουλ.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μία πραγματικά κατάθεση ψυχής. Τι και αν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω με 51-59; Τα λιοντάρια του Ντράγκαν Σάκοτα δεν θα άφησαν το ευρωπαϊκό κύπελλο να πάει στην Ισπανία.

Με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να κάνει ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, έχοντας συμπαραστάτη τον απίστευτο Κεν Μπάρλοου, ο Δικέφαλος έφερε «τούμπα» το παιχνίδι. Το τελικό 76-72 έδωσε το τρόπαιο στον ΠΑΟΚ, με αυτό να είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος που έφτανε μέχρι τότε στην Θεσσαλονίκη.

ΠΑΟΚ: Νίκος Σταυρόπουλος 15, Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Γιώργος Μακαράς, Παναγιώτης Φασούλας 7, Μέμος Ιωάννου 3, Πιτ Παπαχρόνης, Νίκος Μπουντούρης, Αχιλλέας Μαματζιώλας, Γιώργος Βαλαβανίδης

Μπράβο ΠΑΟΚΑΡΑ!

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter