Ν. Βυζαντιάδου: «Αντιδραστικό παιδί»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και σήμερα, η Νέλη Βυζαντιάδου είναι εδώ! Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια, συνεχίζει μέσω του acpaok.gr την πολύτιμη εθελοντική κοινωνική προσφορά της.

Ν. Βυζαντιάδου: «Αντιδραστικό παιδί»


Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχεστε αντιμέτωποι με τις αντιδραστικές συμπεριφορές του παιδιού σας όπως το να αρνείται να συμμορφωθεί με έναν κανόνα ή να αδιαφορεί συστηματικά να κάνει αυτό που του ζητάτε. Τότε εσείς χάνετε την ψυχραιμία σας και οδηγείστε σε αντιδράσεις για τις οποίες αργότερα μετανιώνετε και προσπαθείτε να διορθώσετε ζητώντας συγνώμη για το ξέσπασμα που μπορεί να είχατε. Άλλοτε πάλι νιώθετε ανήμποροι να επιβληθείτε στο παιδί σας και του επιτρέπετε να παραμένει αντιδραστικό ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει και θα δεχθεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Όσο λιγότερο καταφέρνετε να διαχειριστείτε την αντιδραστική συμπεριφορά του παιδιού σας, τόσο περισσότερο εκείνο υιοθετεί αυτήν τη στάση προκειμένου να κερδίσει περισσότερα προνόμια ή να αποφύγει αυτά που δεν θέλει να κάνει.

Τι άλλο όμως κερδίζει ένα παιδί όταν είναι αντιδραστικό; Νιώθει ότι έχει τον έλεγχο του εαυτού του και της ζωής του καθώς έτσι ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στο γονιό και διατυπώνει ξεκάθαρα τις επιθυμίες και τις προθέσεις του. Πιστεύει επίσης ότι μέσα από την αντιδραστικότητα θα καταφέρει να περιορίσει την εξουσία του γονιού πάνω του με συνέπεια να κάνει αυτό που θέλει και όχι αυτό που του λένε να κάνει. Όσο πιο αντιδραστικό γίνεται, τόσο περισσότερο δοκιμάζει τα όρια του αλλά και τα όρια των γονιών του. Διαπιστώνει τις αντοχές του, μαθαίνει τις δυνατότητές του, επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τις υποθέσεις του, βάζει προσωπικά στοιχήματα και επιχειρεί να ξεπεράσει εξωτερικούς ή εσωτερικούς περιορισμούς.

Ένα αντιδραστικό παιδί έρχεται πολύ συχνά σε σύγκρουση με τους γονείς του και αυτό δημιουργεί μια δυσάρεστη κατάσταση και πυροδοτεί νέες εντάσεις στην οικογένεια. Φωνές, χειρονομίες, έντονες εκφράσεις χρησιμοποιούνται από το παιδί για να προκαλέσει τους γονείς του και να κάνει ακόμα πιο φανερή την παρουσία του.

Πώς μπορείτε λοιπόν να διαχειριστείτε αποτελεσματικότητα αυτές τις συμπεριφορές;

* εξηγείστε στο παιδί σας το λόγο για τον οποίο του ζητάτε να κάνει κάτι ή του αρνείστε τη δυνατότητα να κάνει κάτι

* μην εμπλέκεστε σε μια σύγκρουση που θα οδηγήσει σε μια νέα σύγκρουση

* συζητήστε μαζί του προσπαθώντας να του δώσετε να καταλάβει την πρόθεση σας να επικοινωνήσετε ουσιαστικά

* αποφύγετε τις προσωπικές εκπτώσεις και τις υποχωρήσεις που θα του δώσουν την εντύπωση ότι μπορεί να σας χειριστεί

* χρησιμοποιήστε μεθόδους διαπραγμάτευσης προκειμένου να πετύχετε την καλύτερη λύση που θα αφήσει και τους δυο σας ικανοποιημένους

* βάλτε όρια υποστηρίζοντας τη θέση σας και την απόφαση σας

* συνεργαστείτε με τον άλλο γονιό και υιοθετείστε μία κοινή στάση απέναντι στη συμπεριφορά του παιδιού

* μην το προσβάλλετε και μην το χαρακτηρίζετε με αρνητικές ετικέτες (π.χ. "μια ζωή είσαι αντιδραστικός")

Και τελικά είναι σοφά τα λόγια του Friedrich Engels σύμφωνα με τα οποία το παιδί δεν πρέπει ν’ ακούει προσβολές, γιατί μόνο έτσι μεγαλώνοντας θ’ αποκτήσει αξιοπρέπεια.

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter