​​​​​​​Ν. Βυζαντιάδου: «Τελικά υπάρχει ο τέλειος γονιός;»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και σήμερα, η Νέλη Βυζαντιάδου είναι εδώ! Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια, συνεχίζει μέσω του acpaok.gr την πολύτιμη εθελοντική κοινωνική προσφορά της.

 

Ν. Βυζαντιάδου: «Τελικά υπάρχει ο τέλειος γονιός;»


Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορούν να γίνουν τέλειοι γονείς και τι πρέπει να κάνουν για να το πετύχουν. Σύμφωνα με την Asha Phillips η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να φροντίσει το παιδί του έτσι ώστε να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη του και να το απαλλάξει από όλους τους πόνους, οδηγεί στην πραγματικότητα σε ένα δυστυχισμένο παιδί. Δεν το προετοιμάζει για τη ζωή σε έναν κόσμο που περιλαμβάνει δυσκολίες και προβλήματα αλλά το κρατά προστατευμένο σε έναν κόσμο που αρχικά θυμίζει παραμύθι και στην πορεία καταλήγει να είναι ψεύτικος και μοναχικός. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέλειος γονιός παρά μόνο ο γονιός που προσπαθεί, μαθαίνει και δοκιμάζει να εφαρμόσει νέες προτάσεις προκειμένου να υποστηρίξει καλύτερα το παιδί του.

Όταν ο γονιός προσπαθεί να γίνει ή να δείξει τέλειος, απογοητεύεται. Όσο περισσότερο απογοητεύεται, τόσο πιο πολύ προσπαθεί. Κι όσο πιο πολύ προσπαθεί, τόσο περισσότερο χάνει την εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Είναι τότε που πρέπει να αποδεχτεί ότι είναι άνθρωπος και επομένως μια ατελής οντότητα. Είναι επίσης τότε που μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του το λάθος αρκεί να είναι πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη του και να το διορθώσει. Μήπως λοιπόν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς ώστε να γίνει αρκετά καλός γονιός; Ακολουθούν κάποιες ιδέες για να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο άνετα στο ρόλο του γονιού και να συμφιλιωθείς με την προοπτική του λάθους και της δυσκολίας που θα συναντήσεις καθώς θα μεγαλώνεις το παιδί σου.

* Πάρε χρόνο για να αξιολογήσεις το ρόλο σου και αξιοποίησε αυτόν το χρόνο για να σχεδιάσεις αυτά που θέλεις να αλλάξεις για να ωφελήσεις το παιδί σου και γενικότερα την οικογένεια σου.

* Μην αφήνεις τις ενοχές να σε κατακλύζουν - ακόμα κι αν είπες κάτι που δεν έπρεπε να πεις ή έκανες κάτι που δεν έπρεπε να κάνεις, δεν έχει νόημα να νιώθεις ένοχος για κάτι που έγινε και δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να εξηγήσεις στο παιδί σου με απλά λόγια ότι έχασες τον έλεγχο και να του υποσχεθείς ότι θα προσπαθήσεις από εδώ και πέρα να μην το κάνεις ξανά.

* Ζήτησε συγνώμη για τα λάθη σου και διαβεβαίωσε το παιδί σου ότι έμαθες κάτι πολύ σημαντικό από αυτά.

* Μην ξεχνάς να βάζεις όρια στο παιδί σου γιατί μόνο έτσι θα ξέρει τι το περιμένει και πώς να νιώσει ασφαλές.

* Μην προσπαθείς να εξιλεωθείς για κάτι δείχνοντας πολύ ελαστικός ή δεκτικός στις συμπεριφορές του παιδιού σου.

* Δώσε χώρο στα συναισθήματα του παιδιού σου ακόμα κι αν πρόκειται για αρνητικά συναισθήματα που σε ξεβολεύουν.

* Μην αφήνεις τις συμπεριφορές του παιδιού σου να σε τρομάζουν ή να σε αποδυναμώνουν.

* Μην αναλαμβάνεις την ολοκληρωτική ευθύνη για τις αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού σου.

* Μη γίνεσαι υπερβολικός στις αντιδράσεις σου ή/και τις συμπεριφορές σου.

* Μην υποκύπτεις στις παράλογες απαιτήσεις του παιδιού σου.

* Μη χρησιμοποιείς απειλές προκειμένου να πειθαρχήσει το παιδί σου.

Τελικά υπάρχει ο τέλειος γονιός; Τι λες; Διάβασα πολλά αποφθέγματα γύρω από την τελειότητα και την ατέλεια. Αυτό που επέλεξα να δανειστώ για να κλείσω το παρόν άρθρο ανήκει σε έναν προπονητή μπάσκετ, τον Norm Stewart, και παρακινεί όλους μας στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας καθώς λέει πως κανείς δεν είναι τέλειος αλλά όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι από ό,τι είμαστε. Προσπάθησε λοιπόν να γίνεις ένας καλύτερος γονιός χωρίς να στοχεύεις στο ανέφικτο γιατί μόνο τότε θα καθρεφτίσεις στο παιδί σου το δικαίωμα στο λάθος και τους ρεαλιστικούς στόχους.

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter