Ν. Βυζαντιάδου: «Ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων...»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Στο δικό της... Last Dance, η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια, Νέλη Βυζαντιάδου, ολοκληρώνει την πολύτιμη εθελοντική κοινωνική προσφορά της μέσω του acpaok.gr, αφήνοντας πίσω της πολύτιμο υλικό και κορυφαίες συμβουλές σε θέματα που απασχολούν και θα συνεχίζουν να απασχολούν. Εμείς την ευχαριστούμε για το έργο της, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΠΑΟΚ!


Ν. Βυζαντιάδου: «Ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων...»


Τελευταία μέρα του μήνα σήμερα και από αύριο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Εξετάσεις που αγχώνουν τόσο μαθητές όσο και γονείς. Εξετάσεις που αποτελούν το μοναδικό σύστημα εισαγωγής των μαθητών στη δημόσια Τριτοβάθμια εκπαίδευση και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο αποκτούν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις στο μυαλό όλων. Ας μην ξεχνάμε πως φέτος οι συνθήκες είναι πολύ ιδιαίτερες και επομένως η ψυχολογία παιδιών και γονιών επηρεάζεται ακόμα περισσότερο.

Τι μπορείτε αλήθεια να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας αυτές τις στιγμές; Ακολουθούν κάποιες πρακτικές και απλές συμβουλές που ίσως σας φανούν χρήσιμες:

* Δημιουργήστε δίοδο επικοινωνίας με το παιδί σας και ενθαρρύνετε το να σας μιλήσει για όλα αυτά που νιώθει και σκέφτεται.

* Επικυρώστε αρχικά την εξωτερική πραγματικότητα με τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που έχει και τις συνέπειες που προξένησε στους μαθητές. Συμφωνήστε πως η φετινή χρονιά είναι δύσκολη και είναι αναμενόμενο να αγχώνεται το παιδί σας.

* Ακούστε προσεκτικά αυτά που έχει να σας πει αποφεύγοντας οποιαδήποτε κριτική που θα το αποθαρρύνει να συνεχίσει να εκφράζει αυτά που νιώθει ή/και σκέφτεται.

* Θυμίστε του πως έχει περάσει ξανά από εξετάσεις (π.χ. για να αποκτήσει πτυχίο ξένης γλώσσας) και ζητήστε του να σκεφτεί τι έκανε προκειμένου να διαχειριστεί τότε το άγχος του.

* Εξηγήστε του πως όσο σημαντικές κι αν είναι αυτές οι εξετάσεις, δεν είναι το μοναδικό εισιτήριο για την επαγγελματική του επιτυχία.

* Πείτε του πως θα υπάρχουν πάντα κι άλλες ευκαιρίες που θα έχει στο μέλλον και θα μπορέσει να αξιοποιήσει.

* Διαβεβαιώστε το πως το εμπιστεύεστε και πιστεύετε στις δυνάμεις του αλλά και την προετοιμασία που έχει κάνει.

* Διαβεβαιώστε το επίσης πως δεν πρόκειται να απογοητευθείτε ή να νιώσετε άσχημα αν δεν τα καταφέρει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζει ότι είστε και θα παραμείνετε περήφανοι για αυτό και τον αγώνα του.

* Μιλήστε του για τη δική σας εμπειρία από τις πανελλαδικές και μοιραστείτε περιστατικά που θυμάστε από εκείνη την εποχή ή τρόπους που σας βοήθησαν να νιώσετε καλύτερα.

* Βοηθήστε το να κάνει θετικά σενάρια και όχι μόνο αρνητικά.

* Πείτε του πως όλοι κάνουμε λάθη και όλοι έχουμε δικαίωμα στην αποτυχία. Το σημαντικό είναι να προσπαθούμε και να μην τα παρατάμε.

Να θυμάστε πως όταν το παιδί σας νιώθει ασφαλές και πιστεύει ότι η αγάπη σας είναι διαθέσιμη χωρίς προϋποθέσεις, τότε αντιμετωπίζει πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες που συναντά και τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει προκειμένου να φτάσει στο στόχο του.

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter