Όταν η επιστήμη συναντά το ποδόσφαιρο γυναικών... (pics)

paok
Κατηγορία: Ποδόσφαιρο Γυναικών

Το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών του Συλλόγου μας, ΠΑΟΚ Morris, άνοιξε την πόρτα του στην επιστήμη και την καταγραφή δεδομένων κατά την διάρκεια των προπονήσεων αλλά και των αγώνων του, μέσω της διπλωματικής εργασίας της τερματοφύλακα του Δικεφάλου, Γιώτας Χατζηχαριστού, η οποία σπουδάζει στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο διεκπεραίωσης της διπλωματικής της εργασίας η Γιώτα Χατζηχαριστού, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την Ελένη Σεμαλτιανού και την έγκριση και έμπρακτη στήριξη του ΑΠΘ, συνεργάστηκε με την πρωταθλήτρια ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του ΠΑΟΚ, για να καταγράψει δεδομένα, βάσει του Global Position System(GPS).

Η λειτουργία GPS, είναι ένα σύστημα εντοπισμού θέσης, το οποίο μέσα από δορυφόρους της γης και τους δέκτες GPS καταγράφει τα δεδομένα των αθλητών/αθλητριών κατά την διάρκεια προπονήσεων και αγώνων. Αργότερα μέσω ενός υπολογιστή, τα καταγεγραμμένα δεδομένα μπορούν να αναλυθούν, να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων και φυσικά το προφίλ του κάθε αθλητή και αθλήτριας.

Τα τελευταία χρόνια, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται από όλες τις επαγγελματικές ομάδες στην Ευρώπη, με τα αποτελέσματα να έχουν αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης των προπονήσεων για τους αθλητές. Στο ποδόσφαιρο γυναικών δεν υπάρχουν πολλές μελέτες, ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τον χώρο σε προηγμένα πρωταθλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Με την ανάλυση των δεδομένων μέσω των GPS, βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την απόδοση του κάθε αθλητή/αθλήτριας ξεχωριστά και έτσι αποκτάται πλεονέκτημα για τους προπονητές, οι οποίοι μπορούν να δουλέψουν πιο στοχευμένα στις προπονήσεις ώστε να παίρνουν το 100% της απόδοσης ή ακόμα και να βελτιώνουν την απόδοση των παικτών τους.

Ο ΠΑΟΚ Morris, δέχθηκε να συνεργαστεί με την αθλήτριά του και το ΑΠΘ για την καταγραφή δεδομένων, ως η πρωταθλήτρια ομάδα της χώρας, έχοντας στο προπονητικό τιμ του νέους ανθρώπους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις προοπτικές μίας τέτοιας ενέργειας.

Η Γιώτα, σε διάστημα μίας εβδομάδας, στην οποία πραγματοποιήθηκε και αγώνας στην Women’s Football League, πραγματοποίησε καταγραφές σε δύο προπονητικές μονάδες. Τα δεδομένα αυτά θα τα χρησιμοποιήσει η ίδια στην διπλωματική της εργασία και θα τα διαθέσει και στους προπονητές της ομάδας, ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να αξιολογήσουν τις επιδόσεις των αθλητριών, υπό ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα.

Το υλικό και τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή, δόθηκαν από το ΑΠΘ, όπου και θα διεξαχθούν έρευνες στο κοντινό μέλλον.

Η Γιώτα Χατζηχαριστού σε δήλωσή της στο acpaok.gr θέλησε να ευχαριστήσει την ομάδα:

«Ευχαριστώ πολύ τόσο τη Διοίκηση του ΠΑΟΚ, όσο το προπονητικό τιμ και τις συμπαίκτριές μου για την εξαιρετική συνεργασία σε όλο αυτό που κάναμε!».
 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter