Κωνσταντίνος Κόμπος: Μαθήματα e-learning για παιδιά δημοτικού

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Με τους περιορισμούς στην μετακίνηση να είναι κάτι πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα και να δημιουργούν νέες συνθήκες στην ζωή μας, τόσο σε ενήλικους όσο και στα μικρά παιδιά, ο ΠΑΟΚ ως πυλώνας της αθλητικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, προσφέρει το «βήμα» σε ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους. 

Έτσι απευθύνεται στον Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, κο Κωνσταντίνο Κόμπο, ώστε να δώσει χρηστικές συμβουλές για e-learning μάθηση σε παιδιά δημοτικού.

- Κύριε Κόμπε, πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς...

«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας, στο Μαθηματικό Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ολοκλήρωσα τις Μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Έχω συμμετέχει σε πολλά διεθνή συνέδρια που σχετίζονται με την εκπαίδευση ως εισηγητής και έχω συγγράψει αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Είμαι μέλος της Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος και Διευθυντής στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας».


- Τι θα προτείνατε λοιπόν σε όλους μας για την εκπαίδευση των παιδιών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε;

«Η εκπαίδευση είναι μια συνεχής και βιωματική διαδικασία Από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται μαθαίνει συνεχώς. Αρχικά αποκωδικοποιεί τη γλώσσα των ενηλίκων για να επικοινωνήσει με αυτούς και στη συνέχεια εκπαιδεύεται σε γνώσεις, δεξιότητες, συμπεριφορές Στις σύγχρονες κοινωνίες η γνώση συνεχώς μεταβάλλεται για αυτό και η εκπαίδευση είναι πια βιωματική

Η συνθήκη της Λισσαβόνας το 2001 υποχρέωνε τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκσυγχρονίσουν την εκπαίδευση τους με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (Η/Υ κ.α) στην εκπαίδευση Στην Ελλάδα από το 2007 ξεκίνησε η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος με τα σχολεία ΕΑΕΠ (ειδικού αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος το) το Ψηφιακό Σχολείο 2010 κ.α Σε περίοδο οικονομικής κρίσης πολλά σχολεία εξοπλίστηκαν τα προηγούμενα και τα επόμενα χρόνια με Η/Υ, φορητά εργαστήρια Η/Υ και διαδραστικούς πίνακες διδασκαλίας.

Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε και έμεινε ατελής ενώ και η υποχρηματοδότηση όξυνε τα προβλήματα της εκπαίδευσης Σήμερα 10 χρόνια μετά προσπάθειες για αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του τρόπου διδασκαλίας παραμένουν επίκαιρες και είναι αποτέλεσμα εθελοντών εκπαιδευτικών με όρεξη και αγάπη για το λειτούργημα τους, παρά τις κακεντρεχείς δηλώσεις ορισμένων Η διείσδυση των Η/Υ με τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα όλων μας είναι γεγονός αναμφισβήτητο.

Σήμερα αναλφάβητος δεν είναι αυτός που δε γνωρίζει τη γλώσσα αλλά αυτός που δεν μπορεί να χειριστεί Η/Υ
η χρήση των Η/Υ στην εκπαίδευση έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα στην κατάσταση όμως που ζούμε, του εγκλεισμού στις οικίες μας, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που διακρίνεται σε σύγχρονη και ασύγχρονη είναι η μόνη εκπαίδευση που μπορεί να παρασχεθεί Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο άργησε να αναπτύξει στα σχολεία του αλλά ούτε και έχει εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς. Σε αντίθεση η ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει επιλεγεί σε φορείς του δημοσίου για την εκπαίδευση στελεχών του για αυτό και πολλά άτομα τη γνωρίζουν και μπορούν να την εφαρμόσουν.

Έχουν δημιουργηθεί ιστολόγια και ιστοσελίδες από εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκπαιδευτικούς που παρουσιάζουν σύγχρονες προτάσεις διδασκαλίας και χρησιμοποιούν εργαλεία μάθησης που βασίζονται σε εφαρμογές Η/Υ Από την άλλη η ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να εισέρχεται τις ώρες που επιθυμεί και να ολοκληρώνει τις εργασίες που έχει σε χρόνο που ο ίδιος επιλέγει Σήμερα με τον εγκλεισμό μαθητών και γονέων στο σπίτι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι η μόνη λύση για την επαφή των μαθητών με την εκπαίδευση για αυτό γονείς και παιδιά οφείλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους και να αναζητήσουν εργασίες επαναληπτικές Πολλές ιστοσελίδες σχολείων παρέχουν αυτή τη δυνατότητα με υλικό που έχε δημιουργηθεί από τους εκπαιδευτικούς και παρέχει οδηγίες για την υλοποίηση αυτών.

Το 3o Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας στην ιστοσελίδα του http://3dim-pylaias.thess.sch.gr/site/ έχει αναρτήσει εκπαιδευτικό υλικό για κάθε τάξη με οδηγίες χρήσης αλλά και εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων σε κάθε τάξη σε κάθε μάθημα.

Επίσης ιστότοποι που συστήνει το Υπουργείο Παιδείας και όχι μόνο με εκπαιδευτικό υλικό είναι πολλοί όπως:

https://dschool.edu.gr/
http://aesop.iep.edu.gr/senaria.
http://iep.edu.gr/el/component/k2/853-didaktika-senaria-oi-texnes-sti-glossiki-ekpaidefsi.
http://proteas.greek-language.gr/.
http://scenaria-ekt.mitida.gr/.
http://iep.edu.gr/el/arts-yliko/synedrio-texni-ekpaidefsi-didaktikes-kai-paidagogikesproseggiseis-sto-sxoleio-tou-21ou-aiona
http://www.iep.edu.gr/el/component/k2/162-ksenes-glosses.
http://www.edaskalos.gr/games.html
https://brainy.gr/
http://stin-st-taxi.blogspot.com/
http://stin-e-taxi.blogspot.com/
http://stin-d-taxi.blogspot.com/
https://www.e-selides.gr/

Επιπλέον η εγγραφή των μαθητών στο ΠΣΔ στη διεύθυνση https://register.sch.gr/students/ δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ηλεκτρονικές τάξεις και να παρακολουθήσουν δραστηριότητες που θα αναρτήσουν οι εκπαιδευτικοί τους

Η παρακολούθηση ηλεκτρονικών τάξεων είναι κλειστή διαδικασία μόνο σε αυτούς που έχουν ενταχθεί και έχουν γίνει αποδεκτοί από το διαχειριστή της τάξης ενώ αντίθετα οι ιστοσελίδες είναι μια ανοιχτή διαδικασία όπου ο καθένας βλέπει το υλικό που υπάρχει και επιλέγει αυτό που επιθυμεί.

Από την άλλη οι ηλεκτρονικές τάξεις που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο στηρίζονται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσιάζει συχνά πολλά προβλήματα συνδεσιμότητας για τους χρήστες της
Τελειώνοντας επισημαίνω ότι είναι πολύ σημαντικό η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχιστεί τις ημέρες που παραμένουμε στο σπίτι και να χρησιμοποιηθούν οι Η/Υ ως εργαλεία μάθησης και εκπαίδευσης και όχι ως ψυχαγωγικά μέσα μόνο.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή πλοήγηση στο διαδίκτυο με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών μας».


 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter