​​​​​​​Ν. Βυζαντιάδου: «Ιδέες για παιδιά στις γιορτές»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Με ένα πολύ επίκαιρο θέμα, η κ. Νέλη Βυζαντιάδου συνεχίζει την εθελοντική σειρά άρθρων της μέσω του acpaok.gr, και για ακόμα μία φορά την ευχαριστούμε για αυτό. 


Ν. Βυζαντιάδου: «Ιδέες για παιδιά στις γιορτές»


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά λατρεύουν τις γιορτές και τις περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία. Πρόκειται για την πιο λαμπερή περίοδο του χρόνου κατά τη διάρκεια της οποίας ακόμα και εμείς οι μεγάλοι συνηθίζουμε να έχουμε πολλές προσδοκίες γύρω από το πώς πρέπει να περάσουμε αυτές τις μέρες. Ίσως μάλιστα αυτές οι προσδοκίες να είναι τόσο περιοριστικές που να μην επιτρέπουν ευελιξία ή προσαρμογή σε νέα δεδομένα όπως τα τωρινά. Με άλλα λόγια αν κάθε χρόνο περιμένω να γιορτάσω με συγκεκριμένο τρόπο, σε συγκεκριμένο μέρος και με συγκεκριμένους ανθρώπους, είναι λογικό να απογοητεύομαι και να αναστατώνομαι στην προοπτική ανατροπής αυτών των πλάνων.

Αν όμως εγώ ως ενήλικας αδυνατώ να διαχειριστώ την ανατροπή ενός σχεδίου, πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί σε αυτήν την κατάσταση χωρίς να αποδιοργανωθεί συναισθηματικά; Ο George Bernard Shaw υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σε αυτόν τον κόσμο είναι εκείνοι που σηκώνονται και ψάχνουν για τις συνθήκες, που θέλουν, και άμα δεν τις βρουν, τις δημιουργούν μόνοι τους.

Για να δημιουργήσουμε λοιπόν όμορφες συνθήκες αυτές τις γιορτές, που είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερες, οφείλουμε να αποδεχθούμε πρώτα εμείς οι ίδιοι τους περιορισμούς της πραγματικότητας και να εξηγήσουμε εν συνεχεία στα παιδιά μας με απλά λόγια τι αλλάζει και τι μένει ίδιο. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι η ματαίωση κάποιων σχεδίων, που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται για έναν πολύ σημαντικό λόγο και πως ο ρόλος όλων μας είναι να βοηθήσουμε ώστε κάποιοι συνάνθρωποί μας να είναι πιο ασφαλείς και να παραμείνουν κοντά μας για πολλά ακόμα χρόνια. Αν έχουμε ήδη προνοήσει βρίσκοντας νέες ιδέες για να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους, είναι σίγουρο ότι τα παιδιά δεν θα βαρεθούν και ούτε θα διαμαρτυρηθούν. Για να μη γκρινιάξουν όμως αυτά, θα πρέπει πρώτα να μη γκρινιάζουμε εμείς.

Ακολουθούν τρεις ιδέες από το βιβλίο μου "Ώρα για δράση" (εκδόσεις University Studio Press) για να μοιραστείτε με τα παιδιά σας όσο θα είστε στο σπίτι:

* Μαζευτείτε όλοι μαζί και φέρτε χειμωνιάτια ρούχα και αξεσουάρ όπως γάντια, κασκόλ, σκουφάκια, πουλόβερ κλπ. Αποφασίστε μεταξύ σας ποιος θα είναι ο εθελοντής που θα κρατήσει το ρόλο του χιονάνθρωπου και εν συνεχεία χωριστείτε σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα θα παραμένει με ανοιχτά μάτια και θα ντύνει το χιονάνθρωπο ενώ η άλλη, αφού δει πώς είναι ντυμένος, θα κλείνει τα μάτια ή θα βγαίνει από το δωμάτιο. Τότε η πρώτη ομάδα καλείται να αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο είναι ντυμένος ο χιονάνθρωπος είτε προσθέτοντας είτε αφαιρώντας κάτι (π.χ. να βγάλει το μπλε κασκόλ και να βάλει ένα κόκκινο). Εν συνεχεία καλείται η δεύτερη ομάδα να ανοίξει τα μάτια ή να μπει στο δωμάτιο, εάν είχε βγει έξω, να παρατηρήσει το χιονάνθρωπο και να βρει τι άλλαξε από προηγουμένως. Το παιχνίδι αυτό επαναλαμβάνεται όσες φορές θέλετε μέχρι να βαρεθείτε ή να θελήσετε να αλλάξετε παιχνίδι - συνδυάστε έτσι τη διασκέδαση με την παρατήρηση

* Μαζευτείτε όλοι μαζί και μιλήστε για χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα έθιμα που ισχύουν σε διάφορες πόλεις της χώρας μας αλλά και σε άλλες χώρες - συνδυάστε έτσι τη μάθηση με τη διασκέδαση

* Μαζευτείτε όλοι μαζί και γράψτε κάθε ένας ξεχωριστά μια ιστορία που να αρχίζει με τη φράση "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς..". Αφού τελειώσετε με τη συγγραφή των ιστοριών, διαβάστε τις μία μία και αποφασίστε αν μπορείτε να κάνετε μια μεγαλύτερη ιστορία που να περιλαμβάνει σκηνές και αποσπάσματα από τις μεμονωμένες ιστορίες - συνδυάστε έτσι τη δημιουργικότητα με τη συνεργασία.

Σημασία έχει να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο, να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις και να κρατήσετε από αυτές τις γιορτές φωτεινές εικόνες παρά τις όποιες αντιξοότητες. Ευχές για καλή χρονιά!!!

 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter