Ν. Βυζαντιάδου: «Η καταθλίψη στην εφηβεία»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και σήμερα, η Νέλη Βυζαντιάδου είναι εδώ! Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια, συνεχίζει μέσω του acpaok.gr την πολύτιμη εθελοντική κοινωνική προσφορά της.

Η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου, εύχεται στον ΠΑΟΚ να συνεχίσει να χαρίζει στιγμές συγκίνησης και χαράς σε όλους τους φίλους του, όπως κάνει τα τελευταία 95 χρόνια!

Ν. Βυζαντιάδου: «Η καταθλίψη στην εφηβεία»


Αν και πολλοί τείνουν να συνδέουν την εφηβεία με μία γενικότερη μελαγχολική τάση και σκοτεινές σκέψεις, είναι απαραίτητο να διαχωρίσουμε την κατάθλιψη από μία παροδική καταθλιπτική διάθεση του εφήβου. Είναι, επίσης, γνωστό ότι συχνά προϋπάρχουν ενδείξεις υποβόσκουσας κατάθλιψης, οι οποίες, όμως, ερμηνεύονται στο πλαίσιο μιας συναισθηματικής αστάθειας που οφείλεται στην εφηβεία. Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει πολύ την εξέλιξη του εφήβου και, συχνά, οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και αλλαγή στην ποιότητα των διαπροσωπικών του σχέσεων.

Ξεκινώντας από την κλινική συμπτωματολογία, ας τονισθεί ότι πολλά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης στην εφηβεία είναι ίδια με εκείνα της κατάθλιψης στους ενήλικες, όπως ανηδονία, απόγνωση, απελπισία, ενοχή, πεσμένη διάθεση, λήθαργος και χαμηλή κινητοποίηση. Υπάρχουν εντούτοις αρκετές διαφορές, όπως σωματικές ενοχλήσεις, απόσυρση, μυστικοπάθεια και συστολή, που εμφανίζονται, κυρίως, σε έφηβους καταθλιπτικούς. Οι Ryan et al υποστηρίζουν ότι η απόσυρση από το κοινωνικό σύνολο και οι σωματικές ενοχλήσεις εμφανίζονται με τόσο μεγάλη συχνότητα στους έφηβους, που πρέπει να συμπεριληφθούν στα διαγνωστικά κριτήρια για την κατάθλιψη στην εφηβεία.

Ένα άλλο κλινικό σύμπτωμα είναι οι διαταραχές ύπνου, με τη μορφή της υπερυπνίας αλλά αυτό συναντάται και σε πολλούς ενήλικες, ειδικότερα σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης. Το συχνό κλάμα δε φαίνεται να συνδέεται πάντα με ύπαρξη κατάθλιψης ή να αποτελεί ένδειξή της, καθώς σχετίζεται, περισσότερο, με άγχος και μία γενικότερη ένταση.

Έχει αποδειχθεί ότι η κατάθλιψη, στην εφηβεία, εμφανίζεται,συχνά, σε συνδυασμό με κάποια άλλη παιδοψυχιατρική διαταραχή, είναι δηλαδή συχνή η συνοσηρότητα. Το άγχος του αποχωρισμού παρατηρείται στο 50% των έφηβων καταθλιπτικών, ενώ ένα ποσοστό 38-40% κάνει χρήση ουσιών παράλληλα με την κατάθλιψη, που έχει. Ποσοστό 80% των έφηβων, που πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία, εμφανίζουν ενδείξεις κατάθλιψης, ενώ ποσοστό περίπου 50% από αυτούς που αρνούνται να πάνε στο σχολείο, πάσχουν, επίσης, από κατάθλιψη.

Η συνοσηρότητα περιπλέκει ιδιαιτέρως τη διαγνωστική πράξη και επηρεάζει την εξέλιξη της κατάθλιψης, καθώς κρίνεται, ενίοτε, σκόπιμο να δοθεί η θεραπευτική προσοχή, αρχικά, στην άλλη νόσο και να αντιμετωπιστεί, εν συνεχεία, η κατάθλιψη. Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, η διάγνωση για κατάθλιψη δεν τίθεται καν καθώς η προσοχή των ειδικών εστιάζεται στο κεντρικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα στην άρνηση του έφηβου να πάει στο σχολείο.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι γονείς αγνοούν την κατάθλιψη του παιδιού τους και το βαθμό, στον οποίο αυτό υποφέρει. Παρ΄ όλα αυτά κρίνεται αναγκαία η συνέντευξη μαζί τους για λήψη περαιτέρω πληροφοριών γύρω από τις καθημερινές συνήθειες και την συμπεριφορά του έφηβου.

Αν θελήσουμε να μιλήσουμε για ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά, που έχουν γονείς ή συγγενείς με κατάθλιψη, καθώς η κληρονομικότητα φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο. Η ψυχική υγεία της μητέρας, ανεπιθύμητα γεγονότα ζωής, προεφηβικό άγχος, αποχωρισμός από τους φυσικούς γονείς, σοβαρή ασθένεια σε προσχολική ηλικία και θάνατος ενός γονιού – ειδικά για τα κορίτσια – περιγράφονται ως καταστάσεις που συμβάλλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη, στην εφηβεία, εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στα κορίτσια παρά στα αγόρια και αυτό εξηγείται ίσως γιατί τα κορίτσια έρχονται αντιμέτωπα με πολύ περισσότερες και εντονότερες αλλαγές στη ζωή τους και στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της πρώιμης εφηβείας.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην εφηβεία πρέπει να είναι εστιασμένη σε συγκεκριμένα θέματα, όπως να προάγει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, να ενθαρρύνει αποτελεσματικούς χειρισμούς και ανάληψη ευθυνών και να αποτρέπει την υποτροπή. Η ομαδική ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται, συχνά, βοηθητική και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης μία συμπεριφορική προσέγγιση είναι εξίσου αποτελεσματική.

Οι περισσότεροι έφηβοι αναρρώνουν από ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης μέσα σε ένα χρόνο ή και ακόμα νωρίτερα. Μεγαλύτερα επεισόδια μπορεί να συνδέονται με πρωιμότερη έναρξη της κατάθλιψης, αυτοκτονικούς ιδεασμούς ή αναζήτηση κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος. Ακόμα και μετά την ανάρρωση, τα σημάδια της κατάθλιψης μένουν και συμπεριφορές όπως εσωτερίκευση προβλημάτων, υπερβολική ευαισθησία και καταθλιπτική διάθεση συνοδεύουν τον έφηβο για χρόνια.
 

Γραφείο Τύπου ΠΑΟΚ


Ακολουθήστε μας στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα του Συλλόγου μας:
Facebook
Instagram
Youtube
Twitter