Ν. Βυζαντιάδου: «Χειριστικός Γονιός»

paok
Κατηγορία: Α.Σ. ΠΑΟΚ
Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και σήμερα, η Νέλη Βυζαντιάδου είναι εδώ! Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια, συνεχίζει μέσω του acpaok.gr την πολύτιμη εθελοντική κοινωνική προσφορά της.

"Ακούμε συχνά για χειριστικούς ανθρώπους και το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως σε συμπεριφορές που στοχεύουν στο να μας καθοδηγήσουν ώστε αυτός που μας χειρίζεται να κερδίσει κάτι. Αν και μας φαίνεται πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχουν χειριστικοί γονείς, είναι αλήθεια πως πολλοί ενήλικες διαπιστώνουν κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας τους ότι είχαν ή εξακολουθούν να έχουν γονείς που επιδιώκουν να πετύχουν το στόχο τους ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πείσουν το παιδί τους, το ενήλικο πια παιδί τους, να κάνει κάτι πέρα από αυτό που επιθυμεί το ίδιο. Έχεις σκεφτεί ποτέ αν είσαι κι εσύ ένας χειριστικός γονιός;

Ο χειριστικός γονιός είναι αυτός που πιστεύει βαθιά μέσα του ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στο παιδί του και έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει πίσω ένα αντάλλαγμα για όλη αυτή την προσφορά. Με άλλα λόγια είναι ο γονιός που έχει θυσιαστεί προκειμένου να βοηθήσει το παιδί του αλλά του υπενθυμίζει διαρκώς αυτή τη θυσία. Από την άλλη το παιδί νιώθει υποχρεωμένο απέναντι στο γονιό που θυσιάστηκε και προσπαθεί να τον ανταμείψει και να τον ευχαριστήσει ακολουθώντας τις συμβουλές του και τις προτάσεις του. Όσο περισσότερα προσφέρει ο γονιός, τόσο πιο εγκλωβισμένο είναι το παιδί σε αυτήν την κατάσταση. Κι όσο πιο εγκλωβισμένο είναι το παιδί στη θυσία που έκανε ο γονιός του για αυτό, τόσο πιο άσχημα νιώθει και τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να ζητήσει αυτό που θέλει. Κι όσο περισσότερο δυσκολεύεται να ζητήσει αυτό που θέλει, τόσο δυνατότερα εύχεται να ξεφορτωθεί το βάρος που συνεπάγεται αυτή η σχέση.

Κάποια στιγμή το ενήλικο παιδί αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ευτυχισμένο εξ αιτίας του ότι ζει μια ζωή που δεν επέλεξε το ίδιο αλλά ο γονιός του. Τότε εμφανίζονται και οι πρώτες έντονες διαφωνίες που μπορεί να εξελιχθούν αργότερα σε μεγάλες συγκρούσεις ή ακόμα και σε ρήξη στη σχέση των δύο πλευρών. Όταν το παιδί δοκιμάζει να βάλει τα όρια του στις απαιτήσεις του χειριστικού γονιού, εκείνος καταφεύγει σε συναισθηματικούς εκβιασμούς ελπίζοντας πως θα επηρεάσει το παιδί του και θα το κάνει να αλλάξει γνώμη. Δεν διστάζει να του προξενήσει ενοχές αρκεί να πετύχει αυτό που θέλει.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες στην εξέλιξη του παιδιού;
* Γίνεται ενοχικό και προσπαθεί διαρκώς να διορθώσει τα λάθη που πιστεύει ότι έκανε σύμφωνα με αυτά που του λέει ο γονιός του
* Παραμένει καθηλωμένο στο σύνδρομο του καλού παιδιού προκειμένου να ικανοποιεί το γονιό του
* Δεν αυτονομείται και δεν μαθαίνει να λειτουργεί μόνο του
* Αναρωτιέται διαρκώς για τις επιλογές του καθώς δεν πιστεύει στον εαυτό του
* Νιώθει ανεπάρκεια και φοβάται τις κοινωνικές επαφές
* Δεν διεκδικεί τα δικαιώματά του και δεν υποστηρίζει τις απόψεις του
* Υποχωρεί προκειμένου να είναι ο άλλος ευτυχισμένος
* Μαθαίνει να θυσιάζει τις δικές του ανάγκες για να διατηρήσει τη σχέση με τον σημαντικό άλλο
* Βολεύεται βραχυπρόθεσμα αλλά αποδυναμώνεται μακροπρόθεσμα

Να θυμάστε πως η ζωή του παιδιού σας είναι δική του και δεν σας ανήκει. Όσο κι αν προσπαθείτε να βρείτε νόημα μέσα από τις επιλογές του παιδιού σας, θα εξακολουθείτε να νιώθετε απογοητευμένοι. Είναι δική σας υπόθεση να βρείτε τρόπους που θα σας ικανοποιούν και που θα σας ολοκληρώνουν σαν άτομα πέρα από το να γίνεστε εμμονικοί με το πώς θα πρέπει να ζει το παιδί σας για να νιώθετε εσείς καλά".